Gyógytorna, manuálterápia, masszázs


Mi az a manuálterápia?

A manuálterápia kézzel végzett diagnosztikai-és kezelőfogásokból álló módszer, melynek fókuszában mozgásszervrendszer fájdalmának csökkentése, a reverzibilis (visszafordítható) elváltozások kezelése, és mindenekelőtt a megfelelő funkcionalitás visszaállítása áll.

A terapeuta holisztikus szemléletmóddal vizsgálja és kezeli a pácienst, hogy a terápia ne csak ideiglenes megkönnyebbülés legyen, hanem hosszútávú megoldást nyújtson.

Ki lehet manuálterapeuta?

Manuálterapeutának hivatalosan csak orvosi vagy gyógytornász diplomával rendelkező egészségügyi dolgozók tanulhatnak, így biztosított, hogy a jelentkezők 4-6 év felsőfokú egészségügyi képzés birtokában jelentkeznek a továbbképzésekre. A tanfolyam hossza és tematikája eltérő lehet a különböző irányzatokban, de általában 4-7 modulból állnak, modulonként minimum 40 órás elméleti és gyakorlati oktatással (ez körülbelül 2 év). A kurzusok minden esetben vizsgával zárulnak. Ezen képzettségek biztosítják, hogy a terapeuta képes legyen adekvát kezelést nyújtani a különböző kontraindikációk figyelembevételével, a páciens maximális biztonsága érdekében.

Hogyan zajlik a kezelés?

Az első és egyik legfontosabb lépés az alapos kikérdezés. Az anamnézis felvétele során a terapeuta nagy hangsúlyt fektet- az alapvető panasz teljeskörű felmérése mellett- a páciens életmódjára, szabadidős tevékenységeire, foglalkozására, hiszen ezen aspektusok megismerése elengedhetetlen a panasz valódi okának felderítéséhez.

Ezt követi a testtartás alapos vizsgálata, mely az esetleges deviációkat, eltéréseket méri fel.

Ezután következik az aktív és passzív mozgások, a teljes gerinc, a medence, a vázizomrendszer és az ízületek vizsgálata, valamint a szükséges speciális teszteket is elvégzi a terapeuta.

Ezt követően a terapeuta érthetően átbeszéli a pácienssel a vizsgálat során észlelt diszfunkciókat, elváltozásokat, ezek lehetséges kiváltó okait, kezelési lehetőségeit. Meghatározásra kerül a terápiás cél , melyet a páciens és a terapeuta közös munkájukkal érhetnek el.

A terapeuta felállítja a kezelési tervet, majd alkalmazza a megfelelő terápiás fogásokat, melyek hatékonyságát visszateszteléssel ellenőrzi. Ezek a fogások lehetnek lágyrész-vagy ízületi mobilizációs fogások, melyek leginkább passzív fogások.

A terápiás cél eléréséhez és az elért eredmény megtartásához azonban elengedhetetlen a páciens aktív részvétele is. A kezelések után rendkívül fontos, hogy a betanított,otthon végzendő gyakorlatokat a páciens rendszeresen elvégezze, hiszen ez fogja hosszútávon megőrizni az elért állapotot. Klinikánkon részletes leírással, valamint videó-és képanyaggal ellátott gyakorlatokat kapnak pácienseink.

Milyen problémák esetén nyújthat segítséget?

  • porckorong elváltozások

  • derékfájás, gerinc kisízületeinek érintettsége

  • nyak-, hátfájás

  • fejfájások bizonyos fajtái

  • végtagok zsibbadásos tünetei

  • krónikus ízületi fájdalmak (csípő, térd, boka, váll)

  • beszűkölt ízületi mozgástartományok

  • túlerőltetésből adódó fájdalmak, ínbántalmak (például: tenisz-, és golfkönyök, sarkantyú)

  • műtét utáni rehabilitáció

  • sportsérülések rehabilitációjának kiegészítéseként