Fizikoterápia


Elektroterápiás kezeléseink

A gyógytorna foglalkozások keretein belül különböző fizikoterápiás eszközök mint lézer, ultrahang, TENS (Transcutan Elektromos Idegstimuláció) is rendelkezésünkre állnak pácienseink számára, a mozgásterápia, manuálterápia kiegészítéseképpen.

A kezelések alapvetően fájdalommentesek, alkalmazásuk pedig sok különböző probléma leküzdésében nyújthat segítséget. Azt, hogy szakembereink melyik eszközt választják a terápia során, mindig a páciens egyéni állapotától függ és ennek megfelelően állítják be a kezelés paramétereit is.


TERÁPIÁS ULTRAHANG

Mi az ultrahang?

Az ultrahang egy mechanikai energia, mely esetében felhasználjuk a magas frekvenciájú hanghullámok jótékony hatását. Az eszköz alkalmazásához szükséges, egy úgynevezett közvetítő anyag, mely segíti hanghullámok testbe történő bejutását. Alapesetben ez a közvetítő anyag egy vízbázisú gél, de ezt kiegészíthetjük valamilyen hatóanyaggal rendelkező krémmel is, így növelve az ultrahang hatásfokát.

Milyen hatásai ismertek?

Megfelelő választás a feszes izmok ellazítására, fájdalmak és ödémák csökkentésére.

Milyen esetekben ajánlott:

 • Izom feszesség

 • Ízületi fájdalmak

 • Derékfájdalom

 • Teniszkönyök, golfkönyök

 • Dupuytren contractura

 • Talpi bőnye gyulladása esetén

 • Különféle gyulladásos folyamatok

További érintettségek, fájdalmak esetében kérdezze gyógytornászát, a megfelelő terápia megtalálásának érdekében.

Hogyan zajlik az ultrahang kezelés?

A kezelés során a terapeuta beállítja a megfelelő paramétereket a kezelőgépen, valamint felviszi a közvetítő anyagot és az esetlegesen szükséges egyéb hatóanyagot tartalmazó gélt. Ezt követően a panaszos területnek megfelelő méretű kezelőfejjel megkezdi a kezelést, mely időtartama az érintett terület kiterjedésétől függően változik. A kezelés alapvetően fájdalommentes.


LÉZER (soft laser)

Mi a lézeres kezelés?

A lézeres kezelés, mozgásszervi panaszok esetén hatékony kiegészítése a terápiának. A kezelés során alacsony energiájú infravörös fényt alkalmazunk a panaszos területen. A folyamat során a páciens alapvetően nem érzékel se fájdalmat, hőt vagy vibrációt, melyek esetlegesen kellemetlenséget okoznának. Klinikánkon a legkorszerűbb, nagy teljesítményű gépekkel történik az ellátás.

Milyen hatásai ismertek?

A sérült szövetek regenerációjának elősegítése, afájdalom csillapítása, agyulladás csökkentése, valamint a műtéti hegek gyógyulásának elősegítése. Sebészeti beavatkozások után gyakran tapasztalhatjuk ezen problémák kombinációját, ezért előszeretettel alkalmazzuk a gyorsabb felépülés megtámogatása érdekében.

Mikor ajánlott a Lézeres kezelés?

 • Derékfájdalom

 • Izomszakadás

 • Hegek gyógyulásának elősegítése

 • Teniszkönyök, golfkönyök

 • Befagyott váll szindróma

 • Különféle ízületi fájdalmak (váll, könyök, csípő, térd, boka)

 • Sarkantyú

További érintettségek, fájdalmak esetében kérdezze gyógytornászát, a megfelelő terápia megtalálásának érdekében.

Hogyan zajlik a lézeres kezelés?

A kezelés során a problémának megfelelően kerül kiválasztásra az erősség és a kezelési idő, majd ezt követően a terapeuta, az érintett területre helyezve a kezelő fejet, kíséri végig a terápiát. A folyamat alapvetően fájdalommentes.


TENS

Mi is a TENS kezelés?

A TENS kezelés olyan kiegészítő terápia, mely akut és krónikus állapotok esetében is egyaránt hatásos. Ez egy kisméretű, könnyen alkalmazható eszköz, mely elektródáin keresztül elektromos impulzusokat juttat az emberi testbe, ezzel segítve annak mielőbbi gyógyulását. Előnye, hogy könnyen kezelhető készülék, ezért orvosi ajánlás esetén, rendelőnkön keresztül könnyedén beszerezhető, valamint otthoni alkalmazása megtanulható gyógytornászaink segítségével.

Milyen hatásai ismertek?

Jótékony hatásai közé sorolhatjuk a fájdalomcsillapítást, illetve az idegek elektromos úton történő stimulálását.

Mikor ajánlott a TENS kezelés?

 • Derékfájdalom

 • Izomfájdalmak

 • Ízületi fájdalmak

 • Alagút szindrómák következtében a nyomás alá került idegek okozta tünetek kezelésére (pl.: kéztő alagút szindróma)

 • Gyulladásos elváltozások kezelésére (bursitis, tendonitis, arthritis)

További érintettségek, fájdalmak esetében kérdezze gyógytornászát, a megfelelő terápia megtalálásának érdekében.

Hogyan zajlik a TENS kezelés?

A TENS kezelés során a gyógytornász felhelyezi (és megtanítja felhelyezni) az elektródákat a panasznak megfelelően. Amennyiben iontoforézis kezelés szükséges, az érintett területre felviszi a hatóanyagot is. A gépen található programok közül kiválasztásra kerül a legmegfelelőbb, ezután a beteg áramérzetéhez igazodva az áramerősséget is beállítja a terapeuta. A kezelés alapvetően nem fájdalmas, a kezelt területen az áram bizsergő érzetet, minimális bőrpírt okozhat.