Tóth Zsófia


 

Tóth Zsófia

Relaxációs gyakorlatvezető

„»Ami egész az nem tökéletes, hanem teljesen.« Az idézet Carl Gustav Jung, svájci pszichiátertől származik és nagyon találóan leírja az autogén tréning folyamatát, illetve az elfogadó attitűdöt, amellyel önmagunk felé fordulunk a folyamat során. Hitvallásom szerint a módszer lényege, hogy kiteljesedjünk abban, akik mindig is voltunk.”

Miben segíthetek?

Az autogén tréning eszköztára a nehézségek széles spektrumára nyújthat megoldást. A következő panaszok esetén keressen bizalommal: krónikus kimerültség, stressz, motiválatlanság, fáradékonyság, feszültség, enyhe szorongásos panaszok, pszichoszomatikus eredetű testi tünetek (magas vérnyomás, emésztőrendszeri panaszok, szívritmuszavar, asztma). Emellett azokat a klienseket is várom szeretettel, akik szeretnék fejleszteni önismeretüket és hatékonyabban olvasni testük jelzéseit.
Az autogén tréning módszere bárki számára elsajátítható, csupán elhivatottságra és kitartásra van szüksége annak, aki szeretne stresszmentesebb életet élni és/vagy közelebb kerülni önmagához.

 

Autogén tréning

Az autogén tréning gyakorlata elsősorban két nagy hagyományból táplálkozik: a jógából és különböző keleti praxisokból, illetve a hipnoterápiából. Prof. Dr. Johannes Heinrich Schultz német orvos fejlesztette ki a módszert a huszadik század elején, miután felfedezte, hogy a hipnoterápia gyakran csak rövidtávú segítséget nyújt pácienseinek, ezért egy olyan módszert szeretett volna kidolgozni, amivel hosszabb távú eredményeket lehet elérni, azáltal hogy a páciens önmagába vetett bizalmát erősíti meg. Az autogén tréning hatékonynak bizonyult, és így vált majdnem egy évszázaddal később a legtöbbet kutatott tudományosan meglapozott relaxációs módszerré.

Az autogén tréning lényege, hogy a test ellazítása és nyugvópontra kerülése által az elme is elcsendesedik, megvalósul a relaxációs állapot. Autogén jellegéből kifolyólag a kliens önmagában való bizalmát is megerősíti, ugyanis a kliens megtapasztalja, hogy képes kontrollt gyakorolni teste és érzései felett, ráadásul miután egy képzett szakértő segítségével elsajátítja a módszert, képes lesz arra is, hogy minden segítség nélkül alkalmazza önmagán. A módszer célja, hogy helyreállítsa és segítse a szervezet öngyógyító folyamatait, hogy a kliens saját erőforrásait kiaknázva induljon el egy egészségesebb és nyugodtabb élet felé.

A tanulási folyamat 12 hetet vesz igénybe, amelynek folyamán a szakember és a kliens tégláról téglára építi fel a végső formulát. A hetek folyamán minden alkalommal más testrész vagy testérzet kerül a fókuszba, hogy a végén a teljes gyakorlatot könnyedén alkalmazhassa a kliens.
Az első alkalom nem része a 12 hetes folyamatnak. Ezen az alkalmon a kliens kipróbálhatja a módszert, illetve megismerkedünk egymással.

Tanulmányok
Eötvös Lóránd Egyetem Bölcsészettudományi Kar – szabadbölcsészet BA (filozófia-esztétika szakirány)
2018 – 2022
Eötvös Lóránd Egyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar – pszichológia BA
2020 – 2023
Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar – pszichológia MA, klinikai pszichológia
szakirány
2023 – jelenleg
Magyar Relaxációs- és Szimbólumterápiás Egyesület – autogén tréning alapképzés
2022 – 2023